Jak na to

oslovím své známé, co mají alespoň trochu zájem o víno a je lepší absolvovat akci minimálně ve dvou než sám, skupinka více než 5 lidí je taky trochu omezující – navíc 5 lidí je optimální množství do auta. Když žádné „vínomilce“ neznám, zajdu za majitelem mé nejbližší vinotéky, ten určitě o akci ví a připravuje tématický poznávací zájezd.

rezervuji si ubytování pokud možno v místě akce, a pokud ne, tak do 15 km, kam mne nebo nás zaveze za přijatelnou cenu TAXI.

na akci se dobře vyspím a večer předtím neponocuji a v pátek večer jsem zásadně doma, nikam nejdu, chci si to zítra naplno užít, absolvovat takovou akci je velmi únavné, nehledě na množství vypitého vína, pokud si před ní pořádně neodpočinete, únava Vám garantuje poloviční zážitek, připravím si oblečení podle předpokládaného počasí (teplota ve sklepě se v tuto dobu pohybuje od 7 do 15 stupňů).

na akci přijíždím minimálně 1 hodinu před oficiálním začátkem akce a nikdy nevíte, co se Vám cestou může přihodit. Více než 40 otevřených sklepů neobejdu za celý den natož za 8 hodin, proto chci plně využít maximálního času trvání akce.

navíc mám pořád ještě dost času a zajdu si na vydatný oběd a určitě místní specialitu „řízek s křenem“ v restauraci u Pečmanky, hladového mne víno „zklátí“ po několika hodinách a je po akci.

konečně to začíná! A přicházím do infocentra zakoupit vstupenku, skleničku, tašku na krk a mapku. Vyberu peníze od kamarádů, ať se tam nemusíme všichni tlačit u kasy. Nastudujeme dle mapy rozložení vinařství a určíme postup a trasu, kterou budeme absolvovat (všechny směry jsou označeny žlutými šipkami jako v mapce). Mezi vzdálenějšími vinařstvími se nechám svést autobusem, jinak je lepší chodit pěšky.

přicházíme do prvního vinařství a je dobré trochu se porozhlédnout, co se kde dělá, jaké to tu mají. Určitě bude připraven seznam vín na ochutnávku. Z nabídky si vyberu sám nebo si nechám poradit. Dělám si poznámky co mi chutná, kdybych chtěl náhodou něco koupit. Můžu taky „hodit řeč“ i s vinařem co a jak, jaký
byl rok, co plánuje a co by doporučil.

pokračuji od jednoho ke druhému a pokud je někde plno nevadí, k některému vinaři se vejde do sklepa 15 lidí, jinde i 100; jsem-li dál od dalšího vinařství, počkám si na autobus – jede zhruba každou půlhodinu. Při blízkosti dalšího sklepu bych šel určitě pěšky a rád se podívám po okolí jaké to tu mají.

jsme asi v polovině a hodí se využít nabídky nějakého rychlého občerstvení po cestě – grilované klobásy,cigára, steaky, kotlety a tak, protože náročná je ještě cesta před námi,a když nevím kde je dělají, tak se zeptám.

ochutnal jsem několik desítek vzorků a už vím, jaké víno si koupím domů, v ceně vstupenky jsou 2 kupony po 100 kč na nákup vína (záleží jen na mě jaké víno si vyberu a kolik vína za ně pořídím), a když tak si je doplatím. Víno si navíc nemusím brát s sebou hned, každý vinař má v neděli od 9 hodin otevřeno na prodej vína.

blíží se 19 hodina a dosti pravděpodobně jsem už celkem „ovíněn“, ale určitě je všude plno lidí a dokud budou hosté mít zájem o víno, tak vinař ze sklepa „nevyžene“ (pokud už nebudou „těžce pod parou“).

Zavěrem: bude stát za to a pokud vyjde i počasí, tak to bude „super“!

Napsat komentář